Beoordelingssysteem Turnen Dames NTS

Er zijn veel ouders die zich afvragen: hoe zit het turnsysteem eigenlijk in elkaar? Hier volgt een beknopte uitleg.

Er wordt gewerkt met 7 leeftijdscategorieën.

Categorie Oefenstof Niveaus
Instap Voorgeschreven N1 t/m N2, D1 t/m D2
Pupil 1 Voorgeschreven N1-t/m N3, D1 t/m D3
Pupil 2 Voorgeschreven N1-t/m N3, D1 t/m D3
Jeugd 1 Voorgeschreven N1 t/m N4, D1 t/m D3
Jeugd 2 Keuze Div. 1 t/m 6
Junior Keuze Div. 1 t/m 6
Senior Keuze Div. 1 t/m 6

 

  • Wedstrijden

Onze wedstrijdturnsters komen uit op regionaal niveau, dit zijn bij de verplichte oefenstof de D niveaus en bij de keuze oefenstof divisie 6 t/m divisie 4

Er zijn 2 voorwedstrijden, vanuit deze wedstrijden kan er doorgestroomd worden naar de regiofinale en de toestelfinales. Hoeveel turnsters er doorstromen is per leeftijd categorie en niveau verschillend. Vanuit de regiofinale kan er doorgestroomd worden naar de districtsfinale. Voor D3 en divisie 6 is er geen districtsfinale.

 

  • Voorgeschreven oefenstof:

Instap, pupil 1, pupil 2 en jeugd 1 turnen voorgeschreven oefenstof. Deze zijn ingedeeld in N-niveaus  en D-niveaus.

Beoordeling van de voorgeschreven oefenstof:

Het eindcijfer voor elke oefening is: D-score + E-score – neutrale aftrek.

Elke oefening krijgt een basis D-score, de difficulty dus de moeilijkheidswaarde voor de oefening. In de oefening kan de turnster soms kiezen om een moeilijker of een makkelijker onderdeel te doen. De turnster krijgt dan 0,30 punt extra of minder bij de D-score.  Als de turnster een onderdeel niet goed uitvoert kan de jury 0,30 punt aftrekken van de D-score. Zo krijg je uiteindelijk de D-score die meetelt voor het eindcijfer.

Daarbij krijgt de turnster ook een E-score, de execution, het punt voor de uitvoering. Elke turnster start met 10 punten. Hiervan trekt de jury punten af. De jury geeft bijvoorbeeld 1.00 punt aftrek als de turnster valt. Verder staat elke fout die je kunt maken (een wiebel, een krom been of een kromme arm) in een tabel met daarbij de aftrek die de jury moet geven als je deze fout maakt. Ook deze aftrek haalt de jury van de E-score af. Zo krijg je uiteindelijk de E-score die overblijft en meetelt voor het eindcijfer.

Als laatste zijn er nog neutrale aftrekken. Deze gaan van je totale cijfer af. Dit is bijvoorbeeld aftrek voor buiten de lijn komen tijdens de vloeroefening of aftrek voor een te lange balkoefening. Dit is 0,10 punt. Als je onderdelen helemaal weg laat krijg je 2,00 punt neutrale aftrek.

  • Keuze oefenstof:

Jeugd 2, junior en senior turnen keuze oefenstof. Deze is ingedeeld in divisies, div 1 t/m div 6.

Beoordeling keuze oefenstof:

Ook bij de keuze oefenstof is je eindcijfer D-score + E-score – neutrale aftrek.

De D-score (difficulty dus moeilijkheidsscore) bestaat uit verschillende onderdelen: de turnsters in dit niveau krijgen voor elk onderdeel dat ze doen een aantal punten. Voor een radslag op de balk krijg je bijvoorbeeld 0,10 punt, voor een arabier op balk 0,20 punt.

Daarbij zijn er op brug, balk en vloer 5 eisen waarvoor de turnster 0,50 punt krijgt. Bijvoorbeeld het maken van een draai op 1 been op de balk.

Je kunt in alle niveaus bonuspunten verdienen door twee onderdelen meteen na elkaar te turnen. Per niveau staat precies omschreven voor welke onderdelen je bonuspunten krijgt.

Als je al deze punten bij elkaar optelt krijg je de D-score van de turnster.

De E-score werkt hetzelfde als bij de voorgeschreven oefenstof. De neutrale aftrekken zijn bijna hetzelfde.